Skjønnlitterær virkelighet

Ingen vet hvem jeg er, av Margareth Olin, er en bok jeg kom på i dag. Det er samtidsliteratur på sitt sterke og svake. Litteraturen er sterk, historiene er sterke, men samfunnet det avdekker kan virke svakt. Menneskene blir som fugler som har mistet den beskyttende fjærdrakten og samfunnet som øyne som har mistet fokuset.

Jeg satt og høte årets nydeligste cd (hvis man ikke teller med jule-cder som jeg er svak for) da boka dukket opp i erindringen min. Og den kom raskt til overflaten. Cden er Rebekka Karijord sin "The noble art of letting go", og mye av musikken på den preger filmen Engelen - på en god måte. Og det er der vi kjenner Olin best fra - fra filmens verden. Men hun har skrevet boka Ingen vet hvem jeg er. Det er en tekstsamling hentet mest fra virkeligheten, men i en innpakning som gjør at den både er virkelig og skjønnlitterær. Det er ikke oppdiktet, men det er heller ikke sakprosa. Det er en samling tekster med ett felles tema: Norge er ikke alltid godt for alle. Tittelene på tekstene er hentet fra sanger og filmer Olin selv har blitt inspirert av. Olin skriver om aktuelle problemstillinger i dagens Norge, blant annet om norsk asylpolitikks brudd med Barnekonvensjonen, om hvilke historier gatejentene i Oslo bærer med seg, og om politikkens konsekvenser. Tekstene er hentet fra forfatterens lørdagsspalte i Dagbladet i perioden 2005-2007. Boka kom ut i 2008 på Oktober forlag. Oktober er et relativt lite forlag, men til gjengjeld syns jeg alt de utgir er stort. Det de utgir går kanskje ut til en smal gruppe også, men det har en betydning osm går langt utover, i det vide og brede. Tekstene i denne pocket-en er til å ta og føle på. Det er menneskeskjebner og sjeler, nakne, rene eller urene - ettersom hvordan man ser dem. Perosnlighetene er ikke pakket inn, men tydeliggjort. Tekstene er korte, noen bare på halvannet side. Man får mange historier på få sider. Dette er en efektiv bok om dagens samfunn, uten at det er tatt snarveier. Jeg anbefaler den.
fjr

Én kommentar

farmoringrid

27.nov.2009 kl.11:24

Hmm, visste ikke at Margareth har gitt ut bok! Jeg må sjekke om den er å få tak i her på mine kanter. CD`en du nevner frister og!

Flott innlegg.

Skriv en ny kommentar

hits